ΒαφείοΛίγη Ιστορία

Η πρώτη ασφαλής εμπορεύσιμη βαφή μαλλιών δημιουργήθηκε το 1909 από τον Γάλλο χημικό Eugene Schuller, χρησιμοποιώντας την παραφαινυλενοδιαμίνη. Η βαφή μαλλιών είναι πολύ δημοφιλής σήμερα, με πάνω από το 75% των γυναικών να βάφουν τα μαλλιά τους και ένα αυξανόμενο ποσοστό ανδρών. Πώς λειτουργεί η βαφή; Είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς χημικών αντιδράσεων μεταξύ των μορίων των μαλλιών, χρωστικών ουσιών, και του υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ) καθώς και της αμμωνία,( αν υπάρχει).

Λίγο Δερματολογία

Τα μαλλιά είναι κυρίως κερατίνη, η ίδια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο δέρμα και τα νύχια. Το φυσικό χρώμα των μαλλιών εξαρτάται από την αναλογία και τις ποσότητες των άλλων δύο πρωτεϊνών, eumelanin και phaeomelanin. Eumelanin είναι η μελανίνη που είναι υπεύθυνη για καφέ έως μαύρες αποχρώσεις για τα μαλλιά, ενώ phaeomelanin είναι η μελανίνη που είναι υπεύθυνη για τη χρυσή ξανθιά, τζίντζερ απόχρωση και τα κόκκινα χρώματα. Η απουσία οποιουδήποτε τύπου της μελανίνης παράγει λευκό / γκρι μαλλιά.

Φυσικές χρωστικές

Οι άνθρωποι βάφουν τα μαλλιά τους για χιλιάδες χρόνια, χρησιμοποιώντας φυτά και μέταλλα. Μερικά από αυτά τα φυσικά συστατικά περιέχουν χρωστικές ουσίες (π.χ., χέννα, μαύρο κοχύλια καρυδιά) και άλλα περιέχουν φυσικά λευκαντικά ή προκαλούν αντιδράσεις που αλλάζουν το χρώμα των μαλλιών (π.χ., ξύδι). Οι φυσικές χρωστικές γενικά λειτουργούν με επικάλυψη του στελέχους της τρίχας από το χρώμα. Μερικές φυσικές χρωστικές τελευταία προστίθενται σε πολλά σαμπουάν. αλλά δεν είναι κατ 'ανάγκη ασφαλέστερες ή πιο ήπιες από τις σύγχρονες συνθέσεις. Είναι δύσκολο να πάρει κανείς συνεπή αποτελέσματα χρησιμοποιώντας φυσικές χρωστικές ουσίες. Ακόμα δεν πρέπει να μας ξεγελάει ο όρος "φυσικές χρωστικές" γιατί μερικοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί ακόμα και σε αυτά( π.χ. καρύδια)

Προσωρινή Βαφή μαλλιών

Οι προσωρινές ή ημι-μόνιμες βαφές μπορούν να αποθέσουν χρωστικά όξινων βαφών πάνω στο εξωτερικό μέρος του στελέχους της τρίχας ή μπορεί να γλιστρήσει στο εσωτερικό του στελέχους της τρίχας, χρησιμοποιώντας μια μικρή ποσότητα υπεροξειδίου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια συλλογή από πολλά μόρια χρωστικής εισέρχονται τα μαλλιά για να σχηματίσουν ένα μεγαλύτερο συγκρότημα στο εσωτερικό του στελέχους της τρίχας. Το πλύσιμο με σαπούνι θα αποσπάσει τελικά το προσωρινό χρώμα των μαλλιών. Αυτά τα προϊόντα δεν περιέχουν αμμωνία, που σημαίνει ότι τα λέπια της τρίχας δεν έχουν ανοίξει κατά την επεξεργασία και το φυσικό χρώμα των μαλλιών διατηρείται μόλις το προϊόν ξεπλυθεί με κάποια λουσίματα.

Μόνιμη Βαφή μαλλιών

Το εξωτερικό στρώμα της τρίχας, που αποτελείται από λέπια, πρέπει να ανοίξει για να μπορέσει το μόνιμο χρώμα να εισέλθει στα μαλλιά. Μόλις τα λέπια ανοίξουν, τα συστατικά των βαφών εισέρχονται στον φλοιό και προσθέτουν ή αφαιρούν χρώμα σε αυτόν. Συνήθως οι μόνιμες βαφές μαλλιών χρησιμοποιούν μια διαδικασία δύο σταδίων (συμβαίνουν ταυτόχρονα) το οποίο αφαιρεί πρώτα το αρχικό χρώμα των μαλλιών και στη συνέχεια εναποθέτει ένα νέο χρώμα. Είναι ουσιαστικά η ίδια διαδικασία όπως το ξάνοιγμα, με την διαφορά ότι Εδώ υπάρχει ταυτόχρονα με το ξάνοιγμα και μία χρωστική που στη συνέχεια προσκολλάται εντός του στελέχους της τρίχας.

Λίγο Χημεία


Πώς λειτουργεί το ξάνοιγμα των μαλλιών

Ξανοικτική σκόνη η κρέμα η λάδι μαζί με οξυζενέ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποχρωματίσει το μαλλί αποτελώντας την αλκαλική βάση της χημικής αντίδρασης που θα ακολουθήσει όταν προστεθεί το οξυζενέ που είναι το οξύ της χημικής αυτής ένωσης. Το ξανοικτικό μείγμα που χρησιμοποιείται αντιδρά με τη μελανίνη στα μαλλιά, αφαιρώντας το χρώμα σε μια μη αναστρέψιμη χημική αντίδραση. Οξειδώνει την φυσική μελανίνη της τρίχας. Η μελανίνη είναι ακόμη παρούσα, αλλά το οξειδωμένο μόριο της είναι άχρωμο. Ωστόσο, τα ξανοιγμένα μαλλιά τείνουν να έχουν μια ασθενώς κίτρινη απόχρωση. Το κίτρινο χρώμα είναι το φυσικό χρώμα της κερατίνης, η δομική πρωτεΐνη στα μαλλιά. Το ξανοικτικό μείγμα αντιδρά πιο άμεσα με την σκούρα χρωστική ουσία eumelanin ό, τι με την phaeomelanin, οπότε κάποια κατάλοιπα χρυσού ή κόκκινου χρώματος μπορεί να παραμείνουν και μετά το ξάνοιγμα.

Η αμμωνία είναι η αλκαλική χημική ουσία που ανοίγει τα λέπια και επιτρέπει στο χρώμα των μαλλιών να διαπεράσει το φλοιό της τρίχας. Λειτουργεί επίσης ως καταλύτης, όταν το μόνιμο χρώμα μαλλιών έρχεται σε επαφή μαζί με το υπεροξείδιο του υδρογόνου, που χρησιμοποιείται ως προγραμματιστής ή οξειδωτικό μέσο. Το οξυζενέ (υπεροξείδιο του υδογόνου) απομακρύνει το προ-υπάρχον χρώμα. Επίσης σπάει τους χημικούς δεσμούς των μαλλιών, απελευθερώνοντας θείο, στο οποίο οφείλεται η χαρακτηριστική μυρωδιά της βαφής. Δεδομένου ότι η μελανίνη απομακρύνεται, ένα νέο μόνιμο χρώμα εισέρχεται στο φλοιό της τρίχας των μαλλιών. Διάφοροι τύποι αλκοολών αλλά και ενυδατικά συστατικά εμπεριέχονται σε μια βαφή μαλλιών τα οποία μετά τον χρωματισμό κλειδώνουν το νέο χρώμα.
SHARE
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Έχεις κάτι να πεις;